четвъртък, 17 декември 2009 г.

Как да се предпазим от болест през зимния период?


Започна зимата.Проявяват се умора,сънливост,безапетитие и мускулни болки.Познати симптоми за много от нас.Не бързайте да отидете на лекар.Това всъщност са симптомите на недостиг на витамин С.Вярно е и друго-свършиха вкусните български ябълки,а тези от Турция и Македония,благодаря но не ги ща.Какво ни остава?Ами въпрос с лесен отговор.Добрите цитруси,които в този сезон са навсякъде около нас.Но на кои да обърнем по голямо внимание.Мога да ви препоръчам няколко с доказан ефект.Райска ябълка-произлиза от Китай и Япония.Тя е от най-екзотичните и студоустоичиви субтропични овощни растения.Има богат витаминен състав-витамин С,провитамин А,В1,В2,също и малки количества витамин Е.Поради този си състав,плодовете са ценни не само като храна,но и като диетично и лечебно средство.Силно изразено е положителното действие на плодовете върху заболяване на щитовидната жлеза,тъй като са богати на йод.Също с успех се прилагат и при зарастване на рани-като са налага мястото.Друг интересен плод е Грейпфрута, и то този с червена сърцевина.Той е открит за пръв път на остров Барбадос и Ямайка.Плодовете съдържат много витамин C, минерали, микроелементи и антиоксиданти и имат лечебни свойства - помагат за усилване на имунната защита, възпрепятстват развитието на ракови, сърдечно-съдови заболявания, остеопороза.И последният ,но пръв по съдържание на витамин С и много ценен от мен е Киви.То е "кръстено" на националната и гербова птица на Нова Зеландия.У нас този плод е внесен от Франция преди десетина години и засега се отглежда в някои изпитателни станции във Варна и Петрич, както и от любители овощари.Виждах го като асма в дворове в Китен,цялото отрупано с плодове. Смята се за зимен плод, който издържа на студ. Мъхестият плод може да издържи и до пролетта в хладилник. В магазините обаче може да го намерим целогодишно.Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, както и при простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции. Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват. Причината за тази многостранна ефективност е съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече витамин С. Нещо повече, в кивито има витамин С много повече, отколкото в който и да е друг цитрусов плод. 100 г киви например осигуряват необходимостта на организма от този витамин за една седмица. Не бива да се отминава и неговото съдържание на калий, калций и желязо. Ето защо често наричат кивито "витаминна бомба", много подходяща през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечносъдовите заболявания, смятат учени. Те препоръчват консумацията на 2-3 кивита всеки ден. Учените са установили, че ефектът от приема им се проявява още на края на първия месец. За това време рискът от образуване на тромби спада с една пета и с 15% се снижава нивото на вредните мастни киселини в кръвта. Много учени предполагат , че кивито може да стане полезна алтернатива на аспирина.Освен всичко друго кивито е превъзходен плод за тези, които спазват диета, тъй като е беден на калории и лесносмилаем от организма.Като добавя  портокалът и мандарината ,картината става пълна.Благодарение на тези дарове на природата спокойно можем да посрещнем зимата и да се радваме на добро здраве.

1 коментар:

  1. Така е приятел,правилно си ги дал и ние също ползваме тези плодове.Поздрави и весело посрещане на Новата година!

    ОтговорИзтриване